Ordet skär, …

posted in: Avsändare Margareta | 32

och jag tänker direkt på färgen rosa trots att jag aldrig använder ordet skär för en färg. Är det någon som använder ordet för färgen numera? Eller, hur gör ni? En skär gris kan jag tänka mig och då blir det inte riktigt rosa längre utan något smutsvitt eller något rosa som bleknat kanske. Bestämde mig i alla fall för att skär är lika med rosa och plockade fram några bilder som ger mig rätta färgen i olika nyanser. Att ta rätt skär när du åker skridskor är viktigt annars blir det platt fall. I både kyla och mörker ger himlen sitt rosa sken, vilket är en av de få fördelar med kylan -om jag får vara inomhus och se med ett fönster mellan mig och allt det vackra. Gränsen ligger någonstans runt -15 men om jag är riktigt ärlig så är det nog en aning högre. Min vän Malin ute på ett skär i Luleå med sin rosa. Tydligen så ändrar även flamingon färg från svagaste rosa till mörkaste när hen fått lite mycket innanför fjäderdräkten. Manlighet och rosa, ja det är möjligt. Vet att mina fördomar kom till sin spets här men traktor och man är liksom ett på något konstigt sätt. Förlåt alla traktorintresserade kvinnor samt män som gillar rosa för detta.

På grund av kylan så är inte någon av bilderna fotade under 2019 – några riktigt gamla från början av mitt nya liv med kamera, men som sagt, -min rensning fortsätter febrilt.

Mitt bidrag till ordet skär hos Gemsweeklyphotochallenge om än lite starkare, färgerna alltså. Skäret min vän Malin var ute på heter Gråsjälören och är ett populärt utflyktsmål hos luleborna när våra isvägar är i bruk. Flamingon hittade jag i Köpenhamn i höstas när jag och Eva var på ett besök. En lätt rosa traktor bland andra traktorer och transportmedel stod till beskådande i Tornio vid Toranda under ett av deras evenemang som vi brukar besöka när vi är i trakterna. Härliga minnen som jag fastnat i trots att jag lever nu.

Och som min sambo lite skämtsamt brukar säga, -Inte skära bara rista. Han är ju tornedaling (eller byfinne som han också brukar kalla sig) Något inhemskt finländskt skämt i vissa sammanhang.

”Bättre ett dåligt minne än dåliga minnen”

-François de la Rochefoucauld

32 Responses

 1. byblixtra

  Gillar dina foton och att du lyckades fånga skridskoåkaren som ramlat och inte riktigt landat i fallet. På vinterbilden kan man nästan känna hur kallt det är och gatubilden är färgstark, kul att du fick med en gående också. Men rosa traktorn är favoriten.

  • MargaretaG

   Tack, jag den riktigt kyliga vintern är vacker men själv ser jag helst på den inifrån och ut.

  • MargaretaG

   Tack, tycker också om gamla traktorer och bilar – på bild för övrigt är jag totalt ointresserad av dessa.

 2. bjorgnin

  Heisann, godt å ha et arkiv i bakhånd med så mange flotte, treffende bilder. Godt jobba i så måte ;:OD)

  • MargaretaG

   Ja som sagt så kan jag sällan hålla mig till en bild, beslutsångest eller något annat som far i mitt huvud.

 3. paulamerio

  Har allt hört sambons uttryck! Kändes mycket hemtamt även om jag aldrig varit så långt norrut som där du bor. Malin klädde mycket bra i sin skära mössa, en pigg färg på en glad tjej. Den fulla flamingon gillade jag också, det var det första jag kom att tänka på i dagens tema, men någon flamingo har vi inte i våra milsvida skogar…Himla vacker skär himmel hörru!

  • MargaretaG

   Ja, det är nog inte ett helt ovanligt uttryck. Malin är fin och den nya är visst också rosa sa hon när jag lade upp denna bild. Nej, flamingon är nog inte speciellt vanlig hos oss och skulle den finnas så är det nog i form av ett vackert hantverk.

 4. Birgitta Fredriksson

  Minns när jag uppmuntrade din sambo att köpa en rosa tröja. Om den varit skär skulle jag nog inte ha föreslagit det!

  • MargaretaG

   Jag kommer också ihåg hans första och numera finns det någon till. Även om skär och rosa är samma färg så hade nog inte heller jag nappat om man sagt skär.

  • MargaretaG

   Tack och himlen är oftast så vacker vid kyla, när det är klart väder, men tyvärr är inte jag och kyla riktigt kompatibla med varandra.

  • MargaretaG

   Tack och mycket rosa finns det när man börjar titta sig runt i ens egna mappar. Mössan på min vän och hörde att hon köpt en ny även den i rosa.

 5. Geddfish

  Fin tolkning av skär! Bilden med den rosa skära himlen, blev min favorit. Uttrycket Inte skära bara rispa, har jag hört förut 😉

  • MargaretaG

   Jag skulle tro att det är något som sägs lite här och där, som ett skämtsamt finskt uttryck.

 6. BP

  Färgen rosa är ju min ”hatfärg”. Men sitter den på blommor eller svampar gillar jag rosa. Körsbärsblomningen i Kungsträdgården måste man väl älska.
  Dittes bidrag avslöjade förresten följande, nåt som jag inte visste: från 1920 fram till 1940 ansågs rosa/skär vara lämplig för pojkar eftersom färgen var relaterad till rött och ansågs maskulin. Blått ansåg man vara lämpligare för flickor eftersom det var en mer prydlig och känslig färg. Är helt klart född alldeles för sent;-)
  Mina favon bland dina fina bilder är blomman och den roliga flamingobaren. Japp, även här kan jag gilla rosa;-) Vid traktorn går dock gränsen. Å om det är en kvinnlig traktorförare så…
  Ett toppen bidrag till temat:-)

  • MargaretaG

   Tack och jag vet ju att rosa inte är din favoritfärg. Läste också hos Ditte om det där med rosa och blått. Numera gillar jag rosa och har en del i klädesväg men där går nog min gräns.

 7. Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  Nej, jag tror inte barnbarnen 7-11 år skulle förstås om jag sa att jag ville ha en skär mössa. Ska pröva när jag åker upp i morgon. Den använder i alla fall alltid rosa om färgen. Grisskärt lever väl kvar, grisrosa låter inte så bra. (Datorn gillar det inte heller :-)) Jättefina bilder till temat. Bra att du påminde mig om flamingon. Jag har målat en och får väl ta den om det blir ROSA någon annan gång.
  Ingrid

  • MargaretaG

   Det ska jag också testa samt brandgul som Ditte påminde mig om. Men datorn gillar inte mycket och mobilen den ändrar utan att fråga. =)

 8. Beppan

  Som vanligt en fröjd att läsa och beskåda dina fina foton.
  Mycket skärt där! Eller rosa om jag får välja en benämning på färgen som känns mer bekväm.

  • MargaretaG

   Tack och visst är det så att skär tar emot att skriva, blir lite konstigt och känns så fel. Lite grisskärt eller blekt och helt fel.

 9. "LillaSyster"

  Inte skära bara rispa, det brukar syrran och jag skämta om när vi tapetserar och knivbladet är slött. Så fint collage du gjort =)

 10. Ditte

  Tack för ett färgstarkt bidrag men både vackra bilder och fyndig text. Ja, förr sa man skär men numer är det rosa. Me nfärgen är densamma. Snarare nyansen. Lite som att man tidigare sa brandgult och idag är det orange. Ord och även färger får nya benämningar. Gillade extra uttrycket ”inte skära , bara rista”. Och den skära/rosa traktorn var rolig. Att välja en favoritbild. Ja, det blr vintervägen med den rosa/skära himlen.

  • MargaretaG

   Tack. Ja även färgerna byter namn. Det uttrycket har jag faktiskt funderat över och hittat fler olika tolkningar, men får väl fråga Fredrik Lindström =) han brukar ju åtminstone kunna komma med en trovärd tanke. Favoritbild, det har jag aldrig tänkt på att välja hos någon men ser att många gör det.

 11. Helen

  Så fina bilder till temat, min favorit är nog vintervägen med ljusrosa himmel! Vintern är kall och karg men väldigt vacker!! Har provat de där isvägarna i Luleå en gång men nu har sonen avslutat sina studier där och gör exjobbet i Umeå så jag vet inte om det kommer hände igen. Det var en fantastisk service att komma ut i på isen under vintern och vi var ut till ett skär där de serverade fika mm. Mycket trevligt!

  • MargaretaG

   Tack. Du har varit till skäret jag skrev om -Gråsjälören – och där har du en länk. Min yngsta son gjorde tvärtom, pluggade i Umeå och återvände till Luleå men numer i Boden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *