Ljuset, …

posted in: Avsändare Margareta | 10

har vi alla längtat efter och här uppe blir det ett sådant ljus att solglasögon är en förutsättning för att du ska se vad du har framför dig. Solens starka reflektion i den vita snön ger mig känslan av att nu är det nära. Det är inte vår i luften ännu, men på något sätt lever hela staden upp efter en i högsta grad kall vinter. Riktigt låga temperaturer och mörker gör åtminstone mig låg. Ljuset försvinner inte helt hos oss under vintern. däremot är det inte många timmar per dygn vi får chansen att uppleva den.

I ”min” stad Luleå har vi en fantastisk isväg som går runt staden och ut mot ytterområdena samt till en ö strax utanför, Gråsjälören. Vi har också isvägar där vi kan ta oss med bil längre ut i skärgården. Våra isvägar har fått gehör runt om i Europa och för tredje året kommer KPN Grand Prix avgöras på Luleås isbanor, en skridskotävling.

Nu har även staden fått lite reklam och jag kan fortsätta att fundera över ljuset och hur det påverkar, tror inte att jag är ensam om att känna hur viktig den är. Nu vill vi ut och det spelar inte längre någon roll att gradantalet fortfarande inte är över nollan, det är bara så himmelskt skönt att med sina sinnen få uppleva den klarblå himlen och den stora gula som ger mig så mycket hopp och livsglädje igen.- Ja, jag lever igen!

Imorse vaknade jag till stora vita snöflingor som dalade utanför för att senare övergå till regn, kanske mer snöblandat då temperaturen ligger vid noll. Till helgen har de lovat runt 5-6 plusgrader, jag jublar medan några av mina vänner inte riktigt håller med och vill hålla kvar vintern ännu några månader. De behöver inte vara oroliga för trots att ljuset är tillbaka så kommer vintern att bestå länge än. Att sedan prognosen även visar regn och stark vind har jag förträngt, tror alltid att det ska vara bättre där jag ska vara. Vilket alltför ofta visar sig vara tvärtom.

Vi har inte varit ut till ”vår” ö det här året och det kan vi inte skylla på temperaturen då det inte brukar ha någon betydelse. Men, imorgon packar vi våra väskor och ser fram mot ytterligare ljus i livet. Bastubadet, den sprakande brasan med ett gott rött … det är min njutning för själen samtidigt som allt är helt svart utanför, inte ett ljus, och tystnaden är så kompakt att jag nästan kan ta på den.

Mitt bidrag till ordet ljus hos Gemsweeklyphotochallenge även om det tog ett tag till jag kopplade det till det jag längtat så länge efter, ljuset som återkommit. Kommer att kika runt lite men hinner mer när jag väl landat på ön – ha en fin helg och njut av ljuset. Klicka gärna på mitt galleri så att du ser bilderna i större format.

”Fotografi, som vi alla vet, är inte ett dugg riktigt. Det är en illusion av verkligheten som vi skapar av vår egen privata värld.”

Arnold Newman-

10 Responses

 1. Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  Vackra bilder från ditt Norrland. Här har vi knappt någon snö alls kvar – men det lär väl komma mer innan det blir riktig vår. Men det är underbart att ljuset börjar komma tillbaka tycker jag också.
  Ingrid

 2. byblixtra

  Härliga vinterbilder som påminner mig om att göra ett besök på isbanan. Å, visst känns det att vårvintern är på väg!

 3. Violen på Brandholmen

  Vackra bilder och härligt ljus! Visst är det skönt att vi går mot ljusare tider! Hos oss har snön försvunnit, det är ovanligt tidigt. Det ligger fortfarande is på Stadsfjärden, den ser ganska knagglig ut men igår var det några skridskoåkare ute ändå.

 4. Beppan

  Härliga foton från vår del av världen! Njuter som du av ljusets återkomst och att tempen håller sig på rimlig vinternivå äntligen.
  Då och då besöker vi grannstaden. Tyvärr mulet och snöfall sist. Inte läge att strosa längs isvägen då.

 5. paulamerio

  Underbart lämmeltåg där ute påisen! Jag hoppas att jag någon gång tar mig så långt norrut! Jättevackra bilder,jag älskar vintern när dn ser ut så här
  Trevlig helg!

 6. BP

  Förstår att du får vårkänslor när ljuset återvänder till Luleå. Och plusgrader lovar ju gott att även snön försvinner snart. Åsså blir det ju ännu ljusare om bara några veckor och så hela sommaren. Ladda batterierna då säger jag bara!
  2018 var den längsta, varmaste och finaste sommaren på 300 år sägs det. Å trots att jag verkligen försökte ladda batterierna då var de urladdade i slutet av november. Men vi har ju som tur är flera ljusa timmar per dag.
  Ett toppen bidrag med härliga bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *