Vishet, är inte tungt att bära

posted in: Avsändare Margareta | 24

Det skriver jag under på och ställer frågan, -var, när och hur blir vi vis? Det beror på hur den tolkas, för vad är vishet? Visdom, klokhet, insikt, omdöme, förnuft, lärdom, vett, förståndighet, kunskap är orden jag hittar i synonymordboken på nätet. Det ger, som vanligt, en hel del bilder att välja bland men mina tankar får bli så här:

I första bilden de tre underbara flickorna som inte för så många år sedan påbörjade allt detta som ordet vis innehåller. Efter en dansuppvisning där de visade oss i publiken vad de lärt sig under terminen ställde de gladeligen upp för några bilder, med tre helt olika uttryck. Jag tror att min son stod till vänster och retade Aurora på något sätt, det är han duktig på.

I andra bilden har jag och ”mina” fototjejer precis sett en utbildningsfilm om att ge feedback och diskussionen med vår nya kunskap i tankarna kom snabbt igång. Tredje bilden har fokus på dörren på gamla seminariet i Luleå där en och annan elev med ny lärdom har kommit ut. Bild fyra är ytterligare ett kvinnligt sällskap som genom ett samarbete mellan poesi och bild gett oss nya erfarenheter kring hur vi kan använda bilden och hur de kan använda sitt skrivande, se också affisch nedan.

Visheten drar vi med lätthet in i framtiden och åldern har ingen gräns för kunskapstörsten inom oss.

Om någon har upptäckt att jag varken skrivit eller kommenterat på ett tag så är en av anledningarna att jag försöker bli lite visare och skaffa mig mer kunskap i skrivandets konst, på distans och halvtid. Har ju kvar en del arbete att utföra i siffrornas värld samt att jag håller i vår fotogrupp, försöker åtminstone, men det är tur att jag har sex andra kvinnor att ropa på när det krisar. Mitt sociala liv IRL blir absolut lidande men känner ändå stödet från mina nära.

Det blir mycket ibland och huvudet har svårt att hålla isär alla ämnen och det är något jag har märkt förändrats med åldern, tidigare hade detta varit som en droppe i havet eller lätt som en plätt. Apropå det så är det snart dags igen att ändra siffrorna i min ålder. Detta år måste jag byta båda siffrorna och det betyder också att en resa väntar inom mindre än två veckor, till sol, värme och långa promenader. Ser mig själv i tidig morgon sitta ute på altanen skrivande veckans uppgifter samtidigt som jag kan se ljuset stiga i horisonten över den blå Atlanten. Grannarna börjar röra på sig för att gå iväg till arbetet och jag kan lugnt sitta och njuta av livet här och nu. Kreativiteten flödar. Blir det så?

Mitt bidrag till ordet vis hos Gemsweeklyphotochallenge blev en blandning av ordet och dess betydelse.
Klicka gärna på mitt galleri så att du ser bilderna i större format.

24 Responses

 1. Helen

  Mycket bra inlägg och kloka or om vishet och hur vi kan förvärva mer av den varan. Så spännande att du förkovrar dig i skrivandets konst. jag önskar också att jag kunde skriva men jag känner mina begränsningar. Det finns så mycket roligt att lära och öka visdomen.

  • MargaretaG

   Det är problemet, jag känner inte alltid begränsningarna förrän jag är mitt i det. =) Däremot tänker jag att jag är jag och får lägga ner prestationskraven en aning.

 2. byblixtra

  Fint inlägg. Bilden på danstjejerna är för härlig! 🙂
  Så klart att det blir som du tänkt dig på semestern med mycket skrivande och kreativitet. Grattis i förskott!

  • MargaretaG

   Tack och jag gillar också bilden på tjejerna. Och tack för gratulationen även om jag önskat det varit två år äldre.

  • MargaretaG

   Tack, vi får se men jag stretar på. Det gäller att skriva tidiga morgnar eller sena kvällar – kan vara ganska hett på vår balkong.

  • MargaretaG

   Tack och jag ser verkligen fram mot denna tripp då vintern varit lång, kall och mörk.

  • MargaretaG

   Tack själv och det hade varit trevligt om det jag lär mig skulle sitta kvar längre stunder.

 3. Anki

  Så sant som det är sagt! Ett klokt inlägg med en fin och beskrivande text … och förstås fina bilder 🙂

  • MargaretaG

   Tack, ibland försöker även jag vara klok och är en funderande människa även om det inte alltid kommer sig i uttryck i skrivandet.

 4. Beppan

  Ja minsann – den lättaste bördan att bära!
  Klurig läsning och fina foton.
  Utställning och skrivarkurs – och så firande på det….fullt upp!

  • MargaretaG

   Så är det men just nu är jag trött och orkar inte länge. jag har ju alltid tyckt om att bli äldre och nu hade jag bara önskat att det var två år extra =) Är ju född på fel år.

 5. bjorgnin

  Heisann, uten hunger etter mer kunnskap, intet riktig liv…. og det har ingenting med alder å gjøre, det gjelder bare å tilpasse stoffet etter behov, lyst og energi! Flott tiltak du deltar i.

  • MargaretaG

   Nej, det har du sant i och hungern finns men inte fantasin och orden.

 6. Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  Man behöver hålla igång hjärnan när man blivit pensionär som jag och jag tror det är bra att både skriva och att lösa korsord t.ex. Även om man inte skriver för eftervärlden med sin blogg är det bra att man får träna upp sin tankeverksamhet och försöka hitta synonymer till orden när man skriver sina inlägg. Hoppas du får en riktigt trevlig upplevelse när du ska ut och resa så småningom och kommer att berätta om den på bloggen.
  Ingrid

  • MargaretaG

   Ja, har märkt att det är viktigt och jag är inte ens pensionär ännu men har ändå upptäckt saker jag inte gillar, minnet och orden som försvinner. Min sida här var egentligen för mina bilder men lusten att skriva lite finns där och för eftervärlden skriver jag inte bara att mina nära vill se en gång och då behöver jag flytta den till något som är gratis.

 7. BP

  Ett riktigt roligt, intressant och typiskt Margareta-inlägg:-) Har bara en fundering här: varför är det bara kvinnor som deltar i fotoprojekt och poesiuppdrag? Konstigt tycker jag…

  Härligt med en resa till varmare breddgrader. Hoppas du kommer att njuta för fult. Å du – strunta i åldern. Du fyller 10 år yngre än jag så;-) Å jag undrar om du blir visare med åldern. Jag har i alla fall inte blivit det – visare alltså;-)

  • MargaretaG

   När jag och min vän startade vår fotogrupp bestämde vi oss för vi bara skulle vara kvinnor. Jag är med i en annan fotoklubb också där det är variation så jag får allt om jag vill. =) Varför det bara är kvinnor i poesigruppen vet jag inte. Ja, inte blir jag gammal hade nu önskat att det var två år till jag fyllde. Har blivit född under fel år. Nej, visare blir jag absolut inte men kanske har jag större erfarenhet, förhoppningsvis.

 8. kajsalisasblogg

  Låter som ett kul projekt, det finns egentligen bara ett sätt att utveckla skrivande, skriva skriva och skriva 🙂 Bilden på sparken och det oorganiserade skrivbordet gillar jag mest.
  Om du scrollar ned ett par inlägg hos mig berättar jag om ett skrivprojekt jag deltog i för några år sedan. Vi träffades på nätet och var helt anonyma för varandra. Strindbergsfestivalen var enda gången vi träffades IRL.
  Et tips om du vill skriva mycket i bloggen är att bryta upp texten i kortare stycken med bilderna i mellan. Det blir lättare för ögat och fler läser dina alster.

  • MargaretaG

   Det är kul men jag som numera inte skriver så mycket längre har tappat en hel del så varje månad och tisdag blir det prestationsångest till jag väl sätter mig ner i lugn och ro då släpper en del. Tack för tipset och där har du rätt men jag skriver egentligen här för att lägga upp bilder och deltar bara i ett tema för tillfället. Men kanske en dag att tiden finns till mer skrivande. Däremot ska jag verkligen försöka tänka på det där med styckena, känner mig osäker där.

 9. paulamerio

  Vilket trevligt inlägg. Och så många visa människor på bild, och den gamla dörren till kunskapens källa! Spännande projekt du håller på med, jag är numera för trött för att orka plugga. Även små ansträngningar, kroppsligt eller psykiskt kräver återhämtning. Men jag försöker hålla hjärnan igång med läsning och korsord o spel. Ha det gott!

  • MargaretaG

   Vet inte om det var så smart men gör mitt bästa, har lite svårt med koncentrationen och har upptäckt för några år sedan att jag tappar mitt ordförråd men tror detta kan vara en bra träning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *