Vinner man ett brons, …

posted in: Avsändare Margareta | 11

eller förlorar ett guld? Visst låter det kanske lite klyschigt men det är faktiskt något att fundera över. Förra lördagen sade en av VM kommentatorerna under tremilen, -hon vinner ett brons. Det gjorde hon verkligen och vem hade trott att en nittonårig junior skulle få guld, silver och brons i detta VM som också blev tjejernas. Det jag egentligen reagerade på var just den meningen då jag aldrig hört det förut av en idrottskommentator, att någon vinner ett brons. Vi har ju oftast guldet innan tävlingarna ens har påbörjats och förväntningarna är höga på att det ska presteras i det gyllene guldet.

I årets skid-VM blev det fem medaljer och alla tilldelades de kvinnliga landskapsåkarna. I Luleå där jag bor har tjejerna legat i topp i Sverige under ett antal år genom både Luleå basket och Luleå Hockey. Trots det är det inte tjejerna som har lönen. Sponsorerna väljer fortfarande att satsa på de manliga idrottarna. Det är tjejerna som levererar och killarna som får pengarna. Min sambo har sponsrat båda de kvinnliga lagen, ifjol basketen och i år hockey. Inte med någon stor summa utan mer som en gest till de kvinnliga idrottarna.

Sporten har inte kommit speciellt långt vad gäller jämlikhet och en stor del av skulden får vi som åskådare ta på oss för tittar vi på publiksiffrorna så skiljer det sig avsevärt.

Men idag har jag inte inspirationen att leta efter bronset utan ger mitt bidrag till ordet brons hos Gemsweeklyphotochallenge en kombination av det jag skrivit och samma färg som brons har -rostens och det slitna.

Om ca en timme är det dags för nedsläpp i Coop arena där Luleås herrar möter Linköping. Jag kommer inte att finnas på plats men däremot den manliga sidan av min familj, sambo och söner.

Som ni ser har jag lagt medaljanspråken mot väggen och där får de förbli.

11 Responses

 1. BP

  Äntligen en kommentator som har förstått att man vinner medaljer oavsett valör. Ja, tjejerna levererar medan killarna får pengarna. Det gäller dock inte Charlotte Kalla, som tjänar betydligt mera än sina manliga kollegor i spåret. Sport har verkligen inte kommit speciellt långt vad gäller jämlikhet. Det finns visserligen undantag som tennis till exempel, men fotboll, ishockey, basket med mera ligger långt efter. Sponsorer vill ju ha valuta för sina pengar, och så länge publiken hellre ser herrmatcher uteblir ju intäkterna för dom. Det är som ett Moment 22 tycker jag.

  Svar: Nej, jag gillade verkligen inte löpning. Men företaget jag jobbade på då ställde upp med ett mixed lag. Eftersom jag spelade fotboll då, ansåg VDn att jag borde vara tillräckligt vältränad för att ingå i teamet. Ja, ja! Deltog två gånger. Första gången tog laget silver…

 2. Ama de casa

  Klart man vinner ett brons! Fast inte om man är/har varit framstående en längre period, då är man ”slut” när man tar ett brons. Konstigt det där. Alla har vi väl våra dagsformer och det är inte alltid man lyckas pricka in dom rätt. (Eller som jag – väldigt sällan prickar in den rätt 😉 ).

  Härlig bild på trugan!

 3. Violen på Brandholmen

  Tänkvärt inlägg! All heder åt din sambo som ställer upp för kvinnliga idrottare! Gammalt, slitet och rostigt är konstigt nog nästan alltid vackert!

 4. Helen

  Intressant och tänkvärt inlägg, speciellt det där med kvinnlig idrott. Hade lite funderingar att gå och se ett av vår stads kvinnliga innebandylag som spelar i högsta ligan. Jag tror jag måste göra det efter att ha läst ditt inlägg. För att stötta och för att jag gillar innebandy.

 5. paulamerio

  Precis som du skriver kan man både vinna brons eller förlora guldet. Jag tycker nog att alla medaljer är ädla, men att hamna som fyra är det mest otacksamma man kan bli. Tjejer är värda så mycket mer, både i uppskattning, publik och inte minst i lön! Lagsporter är väl där skillnaden är störst, så mycket svårare att få publik, killarna tycker ju inte att tjejerna är lika duktiga så de går inte på matcherna. Ynkligt. De spelar ju minst ika spännande matcher. Du fick till en vacker illustration också till temat, jag går igång på gamla rostiga grejer, känner kanske igen mig? Ha en skön helg

 6. Ditte

  Ja, att vinna ett brons hade jag inte heller hört men här tyckte jag verkligen man kunde tala om just detta. Har också många gånger tänkt på detta mellan de olika förutsättningarna när det gäller de kvinnliga och manliga idrottarna. Men ofta är det männen som drar störst publik i sina utövanden fastän de inte alltid är just bäst. Antar att det är detta som påverkar sponsorer en hel del. Jag tycker att det skulle vara mer inriktat på vad man åstadkommer. Men vägen dit är ganska lång.
  Tack fö ren bra och tänkvärd tolkning av veckans tema.

 7. byblixtra

  Bra inlägg och visst är det så att de manliga lagen får pengarna. Kanske av ”gammal vana” och som du skriver, för att det är färre som tittar på damidrotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *