Riktning, …

posted in: Avsändare Margareta | 34

 

mot något, men mot vad? Nu är det absolut, för oss uppe i norr, en klar och tydlig riktning mot en betydligt mörkare årstid. Vissa älskar det men jag tillhör de som inte uppskattar det kyligare klimatet som mörkret också medför. Att hamna mitt i skogen och hitta en skylt som ger riktningen direkt mot sambons barndomsby, misstänker att det kanske är snövägen för de som gillar skoter. När vi ger oss ut på utflykter i vårt vackra län hamnar vi ofta på vägar där vi inte alltid vet vart riktningen leder, spännande och ofta ganska gropigt, hoppigt och ryckigt kan det bli. När jag lyfter riktningen mot skyn kan perspektiven bli ganska sköna. Tranorna borde ställa in riktningen på att flyga söderut, men här var de på väg norrut – fel på sin egen gps? Nu berättade en fågelvän till mig att de nog hade en träffpunkt någonstans innan de ställer in riktningen rätt.

Det gäller ju också att ha riktningen på att stoppa i tid, här är det varningsskylten som ”åkt över kajkanten” och förhoppningsvis inget fordon. Sambo och äldsta son får hålla ordentlig riktning på stenstigen så de inte hamnar på sniskan och landar på fel stenar. Min svärdotter har en musikalisk riktning, både för sig själv och barn som vill träna sin musikalitet vilket jag tycker är kul då jag själv saknar allt vad detta heter. Min riktning åt det hållet är att vara helt tyst och lyssna istället, det gör andra mest glada. Mot där vi sätter fötterna går vår riktning, eller? Här hamnade de uppåt och riktningen blev en mikropaus, tofflorna fick vänta till ägaren var pigg igen och kunde fortsätta sin morgonriktning. Vad vill konstnären ha sagt med denna riktning? På väg uppåt eller nedåt?

Det blev ett antal riktningar här och några ganska tydliga medan andra lite mer i mina tankar för att hitta orden och bilderna kring veckans tema – Riktning – hos Gems weekly photochallenge. Nu ska jag också kika vidare på andras riktningar av ordet som jag har upptäckt är en härlig blandning.

Jag tog en ny riktning i september då vi i vår fotogrupp ”Blickpunkten-med bilden i fokus” ska fota en bild om dagen med ett eget ”tema”. Egentligen inte svårt men då jag bestämde mig för att fota alla dessa dagliga bilder med en vidvinkel (15) som mest bara legat i skåpet och funderat varför jag köpte den. Även om den är ett vidvinkelmakro så har jag inte funnit den intressant och tror inte heller att den kommer att bli någon kär vän, men jag tar en bild om dagen med denna och sedan ska den få vila igen. Så därför …

Det är bara du och din kamera. Begränsningarna i din fotografering är i dig själv, för vad vi ser är vad vi är.

Ernst Haas (1921- )

34 Responses

 1. Åke

  Snygg och härlig tolkning på riktning! Det här med pilar uti skogen är skoterklubbar duktig på, jag brukar stödja en med att köpa skoterkartan fast jag sällan åker där…

  • MargaretaG

   Tack och jag är så glad över henne, att hon kommit in i vårt liv och att hon sedan ställer upp som modell gör ju inte saken sämre. =)

 2. Anki

  Ett härligt inlägg med massor av vitt skilda riktningar – snyggt och tänkvärt. Kloka ord av Ernst Haas.

 3. paulamerio

  Vilken kreativitet som flödar här, i alla riktningar och lite därtill! Många fiffiga lösningar, som tofflorna, gitarren och inte minst cykeln! Och tjusiga foton är det du har tagit., det märks att du har en bra kamera och talang.

  • MargaretaG

   Min kreativitet genom fantasi är som en berg och dalbana ibland fungerar den bättre och ibland sämre. Visst är det bra att ha en bra kamera men av andra anledningar än att ta bilden, men det är ju de flesta idag, mitt bildseende har ju med min fantasi att göra.

  • MargaretaG

   Tack, och fåglarna visar ju verkligen riktningen den här årstiden … hade gärna följt med.

  • MargaretaG

   Ja, det är spännande med ord och på hur många sätt vi kan tolka det.

 4. Beppan

  Jag igen. Kikade in på din fotogrupps hemsida….

  Ett tips: Lördag 27 oktober har vi fotomara i Bodens fotoklubb.
  Ta med dig gänget och var med vet jag!!
  Du får ju klubbinfo också.

  • MargaretaG

   Tack för tipset och ska kolla in det, har inte läst ordentligt i mailen kanske. Skulle vara kul men är ju inte den typen av fotograf att hitta temat snabbt. Lägger upp det på vår fotogrupps sida – några av oss är ju medlem hos er också. Får väl annars kolla med sonen om han inte jobbar eller har något annat för sig.

 5. byblixtra

  Fina bilder. Gillar den med stängerna mot himlen. Lite klurigt det där att veta vilken riktning cykeln har. 🙂

  • MargaretaG

   Tack och cykeln förbryllar mig verkligen och det såg jag inte förrän jag kom hem och tittade närmre på bilden.

 6. Ditte

  Visst finns det många olika riktningar och i många sammanhang. Ibland är det lättare att bege sig åt ett håll och ibland svårare och mer utmanande. Roligt med fotoutmaningen och att se vilken riktning den tar-
  En härlig tolkning med fina bilder.

  • MargaretaG

   Ja riktningarna är många i vårt liv och som du skriver det är roligt med fotoutmaningar men riktningen vet vi inte – ibland tar sig livet en annan riktning.

 7. Helen

  Vilken härlig samling med bilder med riktning som temat. Kul att se hur riktning kan inspirera och du visar verkligen fina bilder.

  • MargaretaG

   Tack, ja ord kan verkligen inspirera en till bilder, av alla slag.

 8. bpz3

  Ja, och vilken riktning ska då följa;-) Har bestämt mig för att följa fjärde bilden i din samling – den mot himlen alltså. Inte för att dö alltså, utan för jag gillade den bäst bland fotona.
  En fantastisk samling av riktningar blev det iaf.

  PS. Undrar om du är samma Margareta från Luleå som slutade blogga/fota för ett antal år sedan… DS;

  • MargaretaG

   Den är ganska skön, riktningen alltså även om jag såg en lite häftigare bild men fick inte till det då det var ”bråttom”. Ja, jag är samma Margareta men kanske ändå inte – lite mer tid just nu. Fotat har jag inte slutat med men den har jag sysslat med mer i en fotogrupp som jag och en god vän startade för några år sedan.

  • MargaretaG

   Kunde inte begränsa mig och ja utmaningen slutfördes i alla fall.

 9. Violen på Brandholmen

  Fint inlägg med bilder med olika riktningar och väldigt bra text! Bilden med fåglarna känns högaktuell nu!
  Ha det gott och lycka till med ditt nya fotoprojekt!

  • MargaretaG

   Tack och visst är det fåglarna som vi ser mycket av nu. Fotoprojektet är nu över då vi gått in i oktober =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *