Skål, …

posted in: Avsändare Margareta | 22

till oss är något som jag planerade redan förra fredagen. Allt inköptes för en skål till fredagskvällen men det kom något i vägen, tröttheten som alltför ofta smyger sig på som en ovälkommen gäst i slutet av veckan. – Vi tar det imorgon och morgondagen kom men fortfarande ligger det mousserande i kylen och väntar på skålen.

Mina bilder har jag fått plocka från arkivet, i väntan på en skål får jag kalla dem.

Varför kändes det då viktigt att vi skulle skåla den 30e november? Ja, min kära sambo sålde sina fastigheter och är numera fri att fundera över livet och fortsättningen av detsamma. Det känns helt underbart att han nu kan tänka på sig själv och sin egen hälsa, göra det han själv vill, när han vill och hur han vill. Att vara hyresvärd i ett mindre fastighetsbolag kräver sin man och jobba har han verkligen fått göra under alla dessa år och du måste vara allround inte bara praktiskt utan även på den sociala och pedagogiska biten gäller det att kunna … Ger man dem lillfingret vill de gärna ta hela handen och ibland har det känts som att han gjort det.

Är det -30 grader ute och en hyresgäst ringer och berättar att de har så kallt i lägenheten, då åker man de där sju milen, enkel väg, för att åtgärda problemet oavsett tid på dygnet och veckodag. När du kommer fram och det visar sig att de vädrar samtidigt! Då gäller det att söka rätt på den där pedagogiska sidan som hamnat mycket långt bak och något annat kokar längst fram. Det livet kommer inte att saknas men däremot den sociala sidan och alla fantastiska människor som bott i lägenheterna genom åren.  Många historier finns att berätta, både fantastiska och självklart de mindre trevliga. Så här i efterhand finns det ett flertal som vi alla kan skratta åt idag då det ligger bakom honom. Som sagt vi är människor med skilda erfarenheter och livsöden vilket gör att vi ibland måste ta fram farstun och fundera över varför.

Det var den skålen som uteblev. Sedan har denna vecka också gett oss fler anledningar till att skåla, vilket vi som sagt inte gjort. Måndagen hade lilla Aurora sin examen i första kursen för ponnytrav och hon klarade det med galans. Så kul att få vara med även om vädret inte inbjöd till att ta fram kameran och föreviga tillfället.

I torsdags var det Finlands självständighetsdag -101 år – och med tanke på att min sambo har starka rötter till Finland så hade det kunnat vara lägligt för att ta fram den där skålen, som inte gjordes. Även jag har rötter i Finland men uppvuxen utan språket och längre bak i tiden. Min mor som talar meänkieli har aldrig lärt oss, det var inte något som gjordes och speciellt inte när min far inte heller pratade eller förstod språket. Jag har fått leva med att inte förstå bland släkt och vänner i Tornedalen – ett Tornedalen som står mig varmt om hjärtat långt in i själen. Förresten så skulle min kära morfar från Tornedalen fyllt 112 år den 30e november så vi hade ju kunna dubbelskåla.

I eftermiddag är det dags för julkonsert med både svärdotter och Aurora i olika körer, kanske dags för en skål då? Nej, just det … det är ju hockey på kvällen.

Det blev ett långt inlägg från mig på grund av ett endaste ord – S K Å L.

Veckans tema – nytt – hos Gems weekly photochallenge. Kika in där så hittar du en skål hos andra deltagare.

22 Responses

 1. Ama de casa

  Jamen SKÅL för friheten! Hoppas ni har fått fram det där bubblet nu och skålat rejält – för anledningar saknades då verkligen inte 🙂

 2. bjorgnin

  Heisann, en god ting venter en ikke på forgjeves! Skål når anledningen byr seg…
  Og være utleier er ingen spøk. Jeg var det i 3-4 år – studenter bodde i mitt barndomshjem før sønnen tok over. Nå er det bare ett par som leier hos han – resten disponerer hans familie. Man må alltid stille opp, uansett! Jeg er også glad for å slippe det mer. Ha ei flott uke ;:OD)

  • MargaretaG

   Ja, visst gäller det att alltid vara redo – som i scouterna. =) Nej, jag tror inte att vi behöver kasta bort vinet till skålen – den går åt.

 3. Violen på Brandholmen

  Bra att ha champagnen på lut den dagen allt faller på plats och ni äntligen kan skåla för allt ni har att fira. Det sägs ju att den som väntar på något gott inte väntar för långe.

  • MargaretaG

   Tyvärr är det inte riktig champagne utan vanligt mousserande, lite snål är jag allt då det inte ligger på topp på mina smaklökar. Men visst tusan ska vi fira med det när det blir läge igen.

 4. BP

  Jamen att ni inte firade sambons ”pensionering” är ju nästan oförlåtlig om jag får säga så. Ett stort GRATTIS till honom som nu förhoppningsvis kan njuta av pensionärslivet utan att bli väckt i åttan, åka många mil och frysa häcken av sig! Hoppas han hittar en alternativ sysselsättning som han trivs med, och att han orkar ta hand om sina problem med ryggen (om jag minns rätt).

  Bilderna är suveräna. Å bubbeln ligger ju kvar i kylen. Eller så kom den fram ikväll efter 4-1 mot Djurgården;-)

  • MargaretaG

   Håller med dig, men Zzzzzzz tar alltför ofta över hos oss på fredagar – förhoppningsvis inte nu längre. Han har inte påbörjat någon pension ännu, inte genom att ta ut den i alla fall. Det är inte ryggen utan lederna och fötterna, vilket har gjort träning omöjligt ibland. Tack om bilderna och ja, det var nära med den segern men nu var vi i Boden och skulle köra hem så tyvärr.

 5. Helen

  Så härligt att ni har haft en hel del att fira, vare sig med en skål eller utan skål. Det låter så skönt att få slippa ansvaret som fastighetsägare och ansvaret det innebär. Grattis till allt skoj i ditt liv1

  • MargaretaG

   Tack, ja allt är inte skoj men nu känns det som att vi kommer en bit på väg för att framförallt få tillbaka hälsa och ork.

 6. paulamerio

  Men skål på det tycker jag, att mycket positivt har hänt! Den fysiska skålen hinner ni med, kanske på nyårsafton? Kul att höra att ni har finska rötter. Jag förstår inte alls meänkieli, men älskade att lyssna till männen och kvinnorna i programserien Bastubaletten där de blandar finska och svenska hejvilt. Så varma underbara människor däruppe! Själv stammar jag från Helsingfors med svenska som muminspråk, flåt modersmål…

  • MargaretaG

   Ja, Helsingfors är väl också till viss del svensktalande som Vasa och vi pratade med en man där en gång och han berättade om hur Vasa var delat i två ”läger”, de svensk- och finsktalande. I Bastubaletten kunde ju inte alla män finska, Daniel Wikslund kan ju inte finska men det fungerade bra i alla fall. Bastubaletten var intressant och speciellt när vi kände till männen på olika sätt. Bland kvinnorna så känner jag en av dem så det var ju extra roligt.

 7. byblixtra

  Så härligt att din man är fri att göra vad han vill och roligt att barnbarnet klarade kursen i ponnytrav. Ni har flera anledningar till att skåla, så se till att samla ihop allt till ett och samma tillfälle.

  • MargaretaG

   Ja, för mig känns det skönt med tanke på hälsa och all restid. Det är inte mitt barnbarn men ett bonusbarn i familjen, sonens flickväns dotter men kul är det och hon betyder mycket numera.

 8. Ditte

  Mycket att fira och skåla för. Och kanske kommer det ett tillfälle i helgen som passar. Kan förstå lättnaden för din sambo att inte längre vara fastighetsägare och ansvarig. Mycket roligt och socialt att tänka tillbaka på men nu blir det en annan frihet. Skönt och befriande.
  Önskar dig och de dina en fin helg och kanske med en bubblande skål.
  Tack för ett härligt inlägg-

  • MargaretaG

   Ja, vi har verkligen haft en del att skåla för, inte något vi gör ofta förutom det ”vardagliga” en skål vid middagsbordet en lördagskväll bara för att vi mår bra. Ja, sedan gäller det att hitta det där att fylla dagarna med.

  • MargaretaG

   Ja, det finns förhoppningsvis mer att skåla för och det ska vi ta tillvara på.

 9. Carita Liljendahl

  Mycket fint att hålla fast vid traditioner, och kul att läsa om era rötter i Finland <3
  Skönt att få egendom, som kostar, sålda och att bli av med arbete som betungar.
  SKÅL för att jag hittade hit!

  • MargaretaG

   Det är fint med traditioner, men när blir det en tradition egentligen? Min sambos mor var från Finland och han pratar både finska och meänkieli. Det är skönt att bestämma sig att det är dags och när det väl var gjort gick det fort. Jag skålar tillbaka =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *