Att äga en bok, …

posted in: Avsändare Margareta | 11

har alltid varit viktigt för mig, böcker ger så mycket och hemma hos oss finns det många då jag alltid vägrat att kasta även de som inte känns speciellt viktiga eller sådana som aldrig mer kommer att läsas. Böcker får inte slängas, har jag alltid sagt.Nu har vi kommit till en punkt i livet då rensning är högaktuellt och har lite smått börjat att kasta, idag tar inte ens återvinningen mot böcker. Jag kastar inte de här gamla och inte heller mina fakta- och tankeböcker som samlats under åren. Inte böcker jag fått ärva av min far som också läste mycket, de betyder något för mig. Ett hem helt utan böcker känns också ganska tomt?

Själv tillhör jag de här personerna som övergått till att läsa tidningar och böcker på surfplattan. Ja, till och med i telefonen ibland och det var något som aldrig skulle hända i mitt liv. Med åldern kommer krämporna och med ”plattan” behöver jag inte bläddra eller hålla i vid läsning … i sängen. Att ladda hem en bok från biblioteket är enkelt och där finns det mesta.

Att lära sig nya saker tar längre tid med åldern?  Nej, det tror jag inte utan mer var intresset ligger och vi har lättare att välja var vi lägger vår energi. Just nu sitter jag och ska skriva mitt första inlägg på ”nya” WordPress då jag valde att lämna den klassiska redigeraren. Det känns som att det är smidigare, när man (läs jag) väl vant sig och testat lite. Tycker mig se att bildgallerierna blir annorlunda så det blir att prova sig fram. Den kunskapen kan jag inte läsa mig till i en bok, innan boken har hunnit tryckas är allt förändrat. Allt sker snabbt och mina programböcker känns verkligen från antiken. Kan ibland tänka på nära som inte finns längre och som aldrig hann uppleva den här teknikutvecklingen som skett. Vad skulle de tro att vi sysslade med om de såg oss ligga och läsa på små platta plattor istället för i våra böcker?

För att återgå till böckerna jag valt att visa så är det först och främst ”gamla” bilder – tänk så fort en bild känns gammal idag – och den första fotades när jag upptäckte att det stod Västerbotten högst upp och artikeln handlar om en plats i Nederluleå socken som ligger i Luleå kommun. Även de goda äldre korrekturläsarna kunde göra fel och på något sätt känns det inte förvånande då Norrbotten och Västerbotten tillhörde de län vi fick lära oss minst om i skolan, våra egna län var inte lika viktiga. Förhoppningsvis har läroböckerna förändrats och vi med dem. Numera googlar vi kanske på allt … Min yngsta son är lärare men har inte kommit ihåg att fråga honom om hur dagens läroböcker ser ut. De övriga böckerna, de fanns där vid fototillfället och solen lyste starkt så en bok i motljus … varför inte.

I veckans tema – bok– hos Gems weekly photochallenge. Kika in där så hittar du fler tankar hos de andra deltagarna.

Idag känns det som en skrivar- och bilddag då temperaturen legat runt -25 och jag hittar inte mina täckbyxor.

För mig är fotografi en konst av betraktelse. Den går ut på att finna något intressant på en i övrigt vanlig plats. Jag har märkt att det har lite att göra med sakerna du ser men allt att göra med hur du ser dem.

-Elliot Erwitt-

11 Responses

 1. byblixtra

  Jag lämnar böcker till Återvinningen, RK eller Returidé och på jobbet har vi en bokhylla där vi kan lämna böcker och byta till oss andra om vi vill. Så det blir inte alltid färre böcker hemma men man kan ju alltid ta med dem tillbaka när man läst dem.

  Fina foton!

 2. Beppan

  Så fina foton på de gamla vackra böckerna. Din fotokonst gör dem verkligen rättvisa!
  Jag har också en hel del gamla verk i mina hyllor. Mycket nostalgi där. Har så svårt att göra mig av med dem. Lämnar deckare och annat till återvinningen – här tar de emot! Sedan köper vi en bunt pocketböcker där när vi åker på semester.
  Min Ipad har blivit ovärderlig som läsplatta under senare år. Så bekvämt. Lånar ibland e-böcker på biblioteket och så har vi ju Readly! Så bra att läsa fototidningar och annat.

 3. Helen

  Det är konstigt att böcker inte har mer värde om man tänker på hur mycket de ger den som läser. Jag har också svårt att slänga böcker men jag måste snart rensa för de tar en hel del plats.

 4. paulamerio

  Hej! Jag har fått ändra på mina principer om böcker flera gånger i livet, trots att jag älskar böcker. Numera jobbar jag på en loppis i byn och där har vi på tok för många böcker som aldrig kommer att läsas av någon. Än mindre köpas. Vi säljer en banankartong full av böcker för 20,- och ändå har vi för många. Det säger en del om bokens korta livslängd numera…
  Men läsa böcker på mobil eller padda gör jag inte, inte än i alla fall. Dock har jag full förståelse för att man ska använda alla hjälpmedel man kan om man har besvär med händer och armar!

 5. bjorgnin

  Heisann, interessante tanker. Siden jeg også er lærer, kan jeg svare på det spørsmålet. Bøker finnes fremdeles i undervisningen, men de vinner stadig mindre terreng i forhold til den digitale teksten. De neste årene skal all undervisning legges om, og det blir hovedsakelig selvstendig studiearbeid med veiledning fra oss lærere. Det blir ikke lenger fag på timeplanen, men temabasert læring. Jeg har ett år igjen før pensjonsalderen, så jeg vil nok ikke delta i den reformen.
  Takk for nydelig fotoserie – helt fantastisk ;:OD)

 6. BP

  Har också svårt att slänga böcker, speciellt inbundna. Läser mest pockets och de ”återanvänds” på mitt gamla jobb, där jag lämnar in dom. Det är som ett privat bibliotek. Smart tycker jag. Även Myrorna tar emot böcker, fast bara inbundna. Ljud- och e-böcker är ingenting för mig – än;-) Jag vill bläddra i en riktig bok.
  Så du har också gett dig in på WordPress. Den plattformen klarade jag inte av, den översteg liksom min IQ. Å det värsta är att WP inte alls gillar blogspot/blogger, och gör livet riktigt surt för oss som har den plattformen.

 7. "LillaSyster"

  Man kan inte kasta böcker och lustigt att ingen tar emot dem. Vet att mamma brukar köpa barnböcker på ett loppis för 2kr/styck som syskonbarnen sen läser. När de är klara lämnar hon in dem igen och så säljs de vidare. Själv vill jag gärna hålla i boken….men det kanske kommer en tid då jag får tänka om och lära mig att läsa dem digitalt. Som sagt, de tar ju ganska mycket plats i bokhyllorna, för jag är ju av den sorten att jag gärna vill äga mina böcker. Ha en fin tisdagskväll!

 8. Ditte

  Intressant läsning och tolkning av veckans temaord. Tack! Och roligt med de gamla böckerna. DE jar mycket att berätta och på olika sätt.
  Ja, böcker är viktiga för mig också. Jag har svårt att slänga men här i Stockholm har jag skänkt bort en del pocketböcker till second handbutiker. Men jag har svårt för att lämna inbundna böcker. Jag har sedan en tid ”storytel” och lyssnar ofta på böcker. Att läsa på en platta fungerar inte. Har testat i olika omgångar. Men lyssna kan jag ju göra när jag är ute och går , stryker eller gör annat. Men känslan att hålla i och läsa en bok rent fysiskt tycker jag också om.
  Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *