Ögat -själens spegel

posted in: Avsändare Margareta | 24

Många säger att vårt öga speglar vårt inre, att våra ögon inte ljuger utan det är det sanna ansiktet. Är det så, går det inte att bli manipulerad genom att se någon i ögonen?  Är våra ögon något som andra ser och säger mer än våra ord? Det tål väl att fundera över och visst säger våra ögon mycket i ögonblicket, men om allt vore så enkelt att du bara behöver titta någon i ögonen för att veta. Visst ser vi otroligt mycket  och kanske mer en kombination av allt och genom att lära oss lite av kroppsspråket tillsammans med ögonen så kanske något sker.

I alla fall så är ett öga spännande och intressant, att fota ögon har jag gjort en hel del både det mänskliga och från djurens värld. Nu har det varit en del människor i mina bilder det sista och tänker att jag plockar och ser veckans tema med andra ögon – djurens. Bilder som jag tagit vid de tillfällen de dykt upp då jag inte har några djur i min egen närhet.

Veckans tema – öga – hos Gems weekly photochallenge. Kika in där så ser du vilket öga som kikar på dig där.

Det kameran ser med sitt öga kan bli intressant och spännande och en stor överraskning när du öppnar bilden i datorn. 

Margareta G -2018

24 Responses

 1. Ditte

  Vackra bilder! Och dina tankar och resonemang om ögonen och dess betydelse delar jag. Ofta blir kameran ett extra öga och kan bjuda på verkliga överraskningar. kan inte välja någon favoritbild för i alla talar ögonen och på olika sätt.

  • MargaretaG

   Ja, men du är inte den första. Jag hade med bilden när vi i vår fotogrupp bett två personer bedöma ett antal bilder och de skrev också om getens öga =)

 2. byblixtra

  Så fina bilder på djurögon! Gillar den med katten, där kattens ögon matchar grönskan runt omkring. Å, så ett getöga som ser ut att vara fullt av visdom men vi vet ju att det även kan innehålla en hel del bus! 🙂

  • MargaretaG

   Tack och jag gillar också kattens absolut klargröna, att den då befann sig i en miljö som matchade gör ju inte bilden sämre. =) Tror nog att getterna är mer busiga än fåren, vilket det här ögat är men de är nog snarlika. =)

  • MargaretaG

   Tack och ”min” groda har besökt mig under många år så detta är nog någon i rakt nedåtstigande led från den första 2008. =)

  • MargaretaG

   Visst är det spännande och trots att vi ser ögonen så är det inte alltid vi ser det så nära, det tycker jag är kul att få fram.

 3. Hrlen

  Väldigt fina bilder på olika djurögon! Det är intressant dina funderingar om vad man kan se i människors ögon. Människor är duktiga på att ljuga så enkelt är det inte att tolka ögon.

  • MargaretaG

   Tack och så är det, tänk om det vore så enkelt att se när någon ljuger då skulle vi lösa betydligt fler brott =) men visst kan ögon ge en tankar kring hur en människa mår eller i vilket tillstånd hen befinner sig.

 4. paulamerio

  Vilka fina ögon du fotat, kanonvackra allihop på sitt eget vis! Det första, är det en get? Känner igen den pupillen som liknar getternas som vi hade. Inte vackrast i världen men ganska annorlunda. Katten var ju så fin o så ovanlig färg på de ögonen.Hästar har riktiga sängkammarögon som min mormor brukade säga om brunögda stiliga karlar, och grodan, dess öga ser alldeles gyllene ut. Jättefin tolkning

  • MargaretaG

   Det första ögat är ett får, men de är väl närbesläktade och nu fick jag veta att geten också har den säregna pupillen. Ja, det där med sängkammarögon har man ju hört. Tack för kommentaren.

 5. bjorgnin

  Heisann, vakre er de… har du lagt merke til kuenes øyne? Nydelige, laaaaange øyevipper! Takk for en hyggelig kommentar på innlegget mitt. Ha fine dager ;:OD)

  • MargaretaG

   Ja men det är inte en ko utan ett får, pupillen är också speciell. Inte lätt att se när du kommer så nära, vilket djur det är.

 6. BP

  Suveräna bilder! Första bilden är riktigt spännande, men har inte kommit underfund med om ögat tillhör en hund eller en häst. Sedan är ögat på geckon(?) i sista bilden ett riktigt konstverk. Det ser ut som ett guldinfattat glassmycke. Otroligt läckert!

  • MargaretaG

   Tack. Första bilden är ett får med dess speciella pupill -alltså varken hund eller häst. Sista bilden är en grodas öga och många gånger ser vi inte allt det där förrän vi kommer riktigt nära om en då, men med kamerans hjälp. =)

  • MargaretaG

   Ja och fårets pupill är ju lite speciellt vilket jag inte visste förrän jag började fota

 7. Violen på Brandholmen

  Kul att du har fokuserat på djur! Vilka bra bilder du visar, hästens öga gillar jahg stort!

  • MargaretaG

   Tack och detsamma till dig, här skiner solen från en klarblå himmel med en klar och kylig luft -6.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *